Boomloos rijden

Het boomloze zadel is in opmars. Waar boomloos eerder een beetje suffig en alternatief imago had, is hij nu steeds meer zichtbaar in paardensportland. De gemiddelde paardeneigenaar laat zich steeds beter informeren en is meer bezig met paardenwelzijn. Naast voeding en huisvesting is goed passend harnachement daar een belangrijk onderdeel in. Een boomzadel blijkt dan niet altijd meer de standaard keus.

Een boomloos zadel heeft over het algemeen ruimere mogelijk heden tot aanpasbaarheid en fine-tuning. Hij is flexibeler en kan meebewegen met het paard zijn beweging en groei. Maar ook bij deze zadels geldt; er is een kundig persoon nodig om het zadel aan te meten. Gelukkig zijn ook deze kundige personen steeds meer aanwezig en kun je in heel Nederland een boomloos zadelpasser langs laten komen.

Naast een goed passend zadel is het belangrijk de juiste pad te gebruiken. 
Met alleen een hip gekleurd zadeldekje ben je er niet. Bij gebruik van een boomloos zadel is het belangrijk een dekje te gebruiken met inlages. Inlages zorgen niet alleen voor de juiste drukverdeling maar ook voor ruggengraatvrijheid.
Bij de 8 pocket dekjes kun je doormiddel van extra inlages aan de bovenzijde ook de ligging van het zadel nog iets corrigeren. Dit kan bijvoorbeeld ook erg nuttig zijn wanneer er na een rust periode wat bespiering is afgebroken, of wanneer een paard wat invalt in de winter

Barebackpads

De barebackpad is nog flexibeler dan een boomloos zadel. De vorm past zich aan naar de rug van je paard. Door de pad kun je het paard goed voelen in elke beweging die hij maakt. Je zit dichter op het paard en kunt goed werken aan je balans en onafhankelijke zit.

Niet alleen voel jij je paard beter, hij voelt jou natuurlijk ook beter.
Voor het comfort van het paard zitten er inlagen of vaste dikke padding in de pad. Deze zorgen voor ruggengraatvrijheid en de drukverdeling van het ruitergewicht. Heb je een paard met weinig rugbespiering of een opliggende ruggengraat, kies dan altijd voor een extra boomloos zadeldekje onder je barebackpad.

Heeft jouw paard een hoge schoft?
Dan zijn helaas niet alle modellen geschikt. Doordat er geen harde delen in een barebackpad zitten kunnen sommige pads over de schoft trekken. Let dus extra goed op of de pad anatomisch gevormd is en deze goede schoftvrijheid heeft. 
Een voorbeeld van een pad die geschikt is voor paarden met een hoge schoft is de Christ Premium plus XH.

Sommige pads hebben de mogelijkheid om er beugels aan te bevestigen. Dit kan prettig zijn voor een  gevoel van veiligheid. Wanneer je nog wat onzeker bent over je onafhankelijke zit, en of je wel kunt blijven zitten zonder beugels bij bijvoorbeeld aanspringen in galop. Het is echter zaak om zo snel mogelijk zonder beugels te leren rijden op de barebackpad. Doordat de pad zo flexibel is geven beugels puntdruk belasting, dit is niet prettig voor de paardenrug. Om dit iets te dempen, gebruik te allen tijden een extra pad met inlages onder de barebackpad wanneer je beugels gebruikt.

De beugels aan een barebackpad mogen nooit gebruikt worden om mee op te stappen of licht te rijden!

 

 

© 2023 - 2024 Boomlooszadeldekje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel