Materiaal onderzijde


Vanuit de boomzadelwereld zijn we bekent met de katoenen dekjes. Deze kunnen gemakkelijk in de wasmachine en liggen stabieler dan dekjes met een wollen onderzijde. Zeker bij ronde paarden met weinig schoft is dit een heel prettig voordeel.

Waarom worden er dan zoveel boomloos zadeldekjes aangeboden met een wollen onderzijde?

Dat komt doordat wol heel veel positieve natuurlijke eigenschappen bezit.
Zo is het een zacht materiaal wat drukkingen en schuurplekken verhindert. Het bevorderd de doorbloeding en heft spierspanningen op.
Wol heeft ademende- en temperatuur egaliserende eigenschappen, het voert het vocht af naar buiten. En het is van nature vuil en bacterie werend.

Al met al dus erg veel positieve kenmerken die het de moeite waard maken om een wol product te gebruiken.

Hoe zit het dan met het onderhoud?

Want je mooie dekje gooi je niet even in de wasmachine op 60 ° C als je hem daarna nog wil kunnen gebruiken.

Het fijne is, niet wassen is niet onhygiënisch. Want zoals hier boven al benoemd, wol is van nature vuil en bacterie werend. Je wol product is van nature doordrenkt met lanoline, een natuurlijk wolvet.  Het is deze eigenschap die ervoor zorgt dat je wol product bij goed, eenvoudig maar regelmatig onderhoud zonder te wassen jarenlang mee kan gaan.
Wasbeurten onttrekken in principe dit vet aan de huid en wol vezels.

Haal natte pads altijd onder het zadel vandaan en hang deze te drogen in een geventileerde ruimte. Hang je pads niet in de zon of op een warmte bron, zoals een verwarming.
Regelmatig, maar bij voorkeur voor ieder gebruik het opgedroogde zweet eruit borstelen voorkomt dat er harde plekken ontstaan. Gebruik een borstel met pinnen, geen haar borstel met bolletjes gebruiken! Het losse vuil kun je uit de pad kloppen.

Hang de pad even lekker buiten te luchten wanneer het mistig is, of gooi hem in de sneeuw mocht die er liggen. Daarna te drogen hangen en je pad is weer fris.

Wil je je bontproduct toch wassen?

Dan doe je dit het liefst met de hand, of met het wolwasprogramma op 30 ° C van je wasmachine.

Het is absoluut noodzakelijk een speciaal leder-wolwasmiddel te gebruiken. Elk gewoon “supermarkt” wolwasmiddel zal het product  onherstelbaar beschadigen doordat het dit vet aan je product onttrekt. In de webshop kun je bijvoorbeeld het Christ C7 lamsvel wasmiddel vinden. Dit is een juist product om mee te wassen, deze bezit noodzakelijke vetherstellende eigenschappen.

Super licht centrifugeren op lage snelheid mag. Daarna de pad op natuurlijke wijze laten drogen, beslist niet in de droger. En wederom, niet in de zon of op een warmtebron zoals een verwarming.
Neem de tijd, een versneld droogproces maakt de huid keihard.
Een dikke pad heeft dagen nodig om te drogen, zorg ervoor dat je een reserve pad hebt wanneer je wil wassen.

© 2023 - 2024 Boomlooszadeldekje | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel